فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 26 (تابستان 1393)
- 244 صفحه، بهای روی جلد: 120,000ريال
- تاریخ انتشار: 1393/09/01
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحه 7فیلم شهر زنان(1377) اثر عطاالله حیاتی، در قالب فیلمی داستانی به آیین برف چال در روستای آب اسک آمل اشاره می کند. در این اثر، یک آیین سنتی به شیوه «نمایشی شده» بازسازی می شود. با توجه به ورود اثر به حوزه آیین ها و فرهنگ بومی مردم یک منطقه واقعی، استفاده از فیلم های مستند، تاکید بر واقعی بودن داده های فیلم و همچنین طبقه بندی این اثر در گروه «فیلم های میانه»، این فیلم با نگاه مردم نگارانه و با معیار نقد یک فیلم مستند نقد می شود. با توجه به فقر مستندات در زمینه مطالعات مردم شناختی ایران، هر اثر شبه مستند یا میانه ای ممکن است اثری مستند در حوزه مردم نگاری و بر همین اساس قابل استناد و واقعی تلقی شود، لزوم نقد این دست آثار در تاکید بر اهمیت پژوهش علمی، پیش از تولید هر فیلمی در حوزه مردم شناسی است. فیلم ساز با گذشتن از کنار اعتقادهای مردم منطقه و با نمایش جزئیات غیرواقعی از آیین، بدون توجه به اهمیت پژوهش های علمی و دقیق در این زمینه، نه تنها از بافت جامعه ای که تصویر می کند، بسیار دور افتاده است، بلکه با ارائه داده های فرضی، باعث به وجود آمدن برداشت های اشتباه متعدد در مخاطب و بروز سوءتفاهم در مردم منطقه می شود. هدف نوشتار حاضر، علاوه بر نقد مردم نگارانه این فیلم، تاکید بر اهمیت تشخیص نوع یک اثر پیش از نقد آن است.
کلیدواژگان: فیلم مستند، فیلم مردم نگارانه، فیلم شبه مستند، فیلم شهر زنان -
صفحه 31نظر به امکان ارسال پیامک های متنوع وابسته به ادبیات به وسیله تلفن همراه و به جهت وجود طیف گسترده آثار ادبی در انواع غنایی و تعلیمی، مقاله حاضر می کوشد با هدف بررسی چگونگی شکل گیری انواع مذکور در پیامک های ارسالی، با روش تحلیل محتوا، به این پرسش پاسخ گوید که کمیت و کیفیت پیامک ها در انواع غنایی و تعلیمی چگونه است؟ جامعه آماری 16 هزار و 327 پیامک است که در آن، نوع غنایی به هفت زیرمقوله تقسیم شده، نوع عاشقانه به علت نمایش واکنش فرهنگی ادبی به نیازهای اجتماعی و برطرف کردن حس انزوای کاربران، بیشترین میزان توجه را دربرداشته؛ نوع تعلیمی به 10 زیرمقوله تقسیم شده که پند و آموزش به اعتبار کتابت از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است. با توجه به تعامل سنخی دو نوع مذکور، نوع ترکیبی غنایی تعلیمی نیز از میان پیامک ها استخراج شده است.
کلیدواژگان: پیامک(SM)، SMS (سیستم پیام کوتاه)، نوع (ژانر) ادبی، نوع غنایی، نوع تعلیمی -
صفحه 59در سالهای اخیر موضوع کارآفرینی فرهنگی به دلیل ماهیت فرهنگی، اهمیت مقوله فرهنگ و تاثیر آن بر رشد اقتصادی کشورها اهمیت ویژهای یافته است. نوشتار حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، پیمایشی است. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه 25 سوالی، استفاده شده است. جامعه مورد بررسی، کارآفرینانی هستند که در حوزه کسب و کارهای فرهنگی فعالیت میکنند. همچنین، حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 217 نفر محاسبه شد. ابزارهای مورد استفاده برای تحلیل داده ها شامل، تحلیل عاملی اکتشافی به منظور دسته بندی عوامل شناسایی شده و تحلیل عاملی تاییدی با هدف تایید مدل به کار برده شده است. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از ابزار یادشده نشان میدهد 23 عامل که در پنج بعد نگرش فرهنگی، اطلاعات عمومی در حوزه فرهنگ، مهارتهای فردی، مهارتهای بازاریابی و آگاهی از منابع محیطی قرار میگیرند را میتوان به عنوان عوامل تاثیرگذار بر موفقیت کارآفرینی فرهنگی در نظر گرفت.
کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی فرهنگی، کارآفرین، عوامل حیاتی موفقیت -
صفحه 79سواد رسانه ای، مهارتی حیاتی برای زیستن در عصر کنونی است. در این مقاله، ضرورت، اهداف، محتوا، شیوه اجرا، تدریس، ارزشیابی و محدودیت های ورود آموزش سواد رسانه ای به مدارس کشور با روش مطالعه کتابخانه ای، اسنادی و دلفی از دیدگاه صاحب نظران بررسی شده است.
یافته ها نشان داد بومی سازی و ورود آموزش سواد رسانه ای به مدارس، منجر به توانمندسازی دانش آموزان در استفاده بخردانه از رسانه ها، حفظ و تقویت هویت و فرهنگ ایرانی اسلامی خواهد شد. اجرای آزمایشی دوره های آموزشی، ارزشیابی توصیفی، تدوین محتوا و ارائه به شکل تلفیق با متون درسی در دوره ابتدایی و ارائه کتاب مستقل در دوره متوسطه از دیگر یافته ها است. همچنین محتوا باید به شناخت انواع رسانه ها، تولید، ارزیابی و تحلیل انتقادی متون رسانه ای، توجه کند. نتایج نشان داد، بهره مندی دانش آموزان از آموزش سواد رسانه ای و مزایای آن، ضروری است.
کلیدواژگان: نیازسنجی، آموزش سواد رسانه ای، برنامه درسی، دانش آموزان -
صفحه 105
کارتون های سیاسی به عنوان شکلی از گفتمان خبری همانند پنجره هایی در دنیای سیاسی عمل میکنند و نقش مهمی در روابط متقابل فرهنگ مردم پسند و سیاست بین المللی دارند. هدف این بررسی تحلیل بصری برنامه هستهای ایران در کارتونهای سیاسی آمریکا از منظر مطالعات فرهنگی است تا سیاستهای بین المللی کنونی و فرایندهای سیاسی و شکلگیری موضوع های سیاسی غالب در آمریکا را مفهوم سازی کند. نتایج تحلیل کیفی عمیق نشان داد که فضای گفتمانی حاکم در این کارتون ها، به نحو موثری منعکس کننده خط مشی شرق شناسی تعریف شده در فرهنگ عامه پسند و گفتمان حاکم در غرب و به ویژه آمریکاست. امنیت به یک توجیه اساسی برای تبدیل هراس و ترس از دیگری به نام ایران و اسلام صورت بندی شده و هراس صورت بندی شده در این روایت عامهپسند سیاسی، در مفهومی برجسته شده از خطر نهفته انعکاس یافته است. بدین معنی که ایران به عنوان یک کشور اسلامی و انرژی هستهای آن، خطر و تهدیدی برای امنیت آمریکا و غیرقابل اعتماد است و باید الان سیاست مداخله جویانه را به کار گرفت.
کلیدواژگان: کارتون های سیاسی آمریکا، برنامه هستهای ایران، فرهنگ مردم پسند، سیاست بین المللی، مطالعات فرهنگی -
صفحه 131«اثر سینمایی» ازجمله موارد مهم در فهرست آثار قابل حمایت در حقوق مالکیت فکری بوده و از مقررات حمایتی آن بهره مند است. بررسی سیر تاریخی پیدایش و حمایت حقوقی از این دسته آثار، بیانگر آن است که شناسایی اثر سینمایی به عنوان اثری مجزا و مستقل، بر خلاف سایر آثار قابل حمایت، با موانعی روبرو بوده که عمده ترین آنها عبارت اند از: تعیین موضوع حمایت و تعیین پدیدآورنده اثر سینمایی. این مقاله، تلاش میکند تا با بررسی تطبیقی قوانین ملی و داخلی فرانسه و انگلستان از یک سو و قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان ایران (مصوب سال 1348) از سوی دیگر، سابقه تاریخی این دو چالش را مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار دهد. از نتایج مهم بررسی حاضر که به آن اشاره شده، ضرورت رفع نیازهای موجود در حوزه حقوق آثار سینمایی با مدنظر قرار دادن تجربه های سایر کشورها و نظامهای حقوقی پیشرو توسط قانون گذار ایرانی است تا موضوع حمایت در آثار سینمایی، تعیین و با توجه به این موضوع، پدیدآورنده اثر نیز شناسایی شود.
کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، آثار سینمایی، حق نشر، پدیدآورنده، موضوع حمایت -
صفحه 155در این مقاله چگونگی تصویرپردازی از مولفه های فرهنگ ایرانی اسلامی در فیلم های ایرانی برنده شده در جشنواره های بین المللی بررسی شده است. روش بررسی، تحلیل محتواست و جامعه آماری، 20 فیلم بلند داستانی را شامل می شود. یافته ها نشان می دهد در دو فیلم بادکنک سفید و باد ما را خواهد برد، مولفه های فرهنگ ایرانی اسلامی پررنگ تر بازنمایی شده و در سایر فیلم ها، نمایش این مولفه ها، کم رنگ تر بوده است. همچنین بر اساس یافته ها، موضوع های بکر و متفاوت بودن داستان ها و مضامین، مهم ترین ویژگی این فیلم ها و احتمالا زمینه ساز موفقیت بین المللی آنها بوده است.
کلیدواژگان: سینمای ایران، فیلم، جشنواره های بین المللی، فرهنگ ایرانی، اسلامی، بازنمایی و تحلیل محتوا -
صفحه 177امروزه شخصیت های مقدس در آثار هالیوود به نحوی ظاهر می شوند که گاهی فاقد تقدس پیشین خود هستند. هدف این مقاله بررسی چگونگی تصویرپردازی از پیامبران در سینمای هالیوود به عنوان مهم ترین نظام تولید و توزیع فیلم در جهان از منظر تنزیه گرایی و تشبیه گرایی است. این مقاله به تحلیل نشانه شناختی چهار اثر سینمایی هالیوودی می پردازد که زندگی پیامبران را دستمایه خود قرار داده اند و عبارت اند از: ده فرمان، ملک داوود، آخرین وسوسه مسیح و مصائب مسیح. در این مقاله، ضمن تحلیل صحنه هایی منتخب از فیلم های یادشده، نحوه و کیفیت تصویرپردازی از شخصیت های مقدسی که در این آثار به نمایش درآمده اند، تحلیل شده است.
کلیدواژگان: دین، هنر، سینما، هالیوود، پیامبران، شخصیت های مقدس، تصویرپردازی -
صفحه 209سرمایه اجتماعی، دلالت بر مجموعه روابط، شبکه ها، تعامل ها، انجمن ها و موسسه هایی دارد که به واسطه هنجارها و ارزش های مشترک شکل گرفته و موجب گرمی اجتماع انسانی شده و کنش متقابل اجتماعی را تسهیل می کند. برخی از صاحب نظران رسانه های جمعی، از آن به عنوان ابزارهای اشاعه «سرمایه اجتماعی» یاد می کنند. بر این اساس اهداف این مقاله عبارت اند از: بررسی میزان و تاثیر استفاده از تلویزیون و اینترنت بر سرمایه اجتماعی افراد و ابعاد کیفیت (اعتماد و معامله متقابل) و ساختار شبکه (رسمی/ غیر رسمی و اندازه و ظرفیت شبکه). رویکرد نوشتار حاضر، رابطه ای علی با روش پیمایشی در بین391 شهروند تهرانی است. سنجش متغیر سرمایه اجتماعی با الهام از مدل استون پس از بومیسازی و متغیر مصرف رسانه ای، از طریق میزان ساعت صرف شده برای استفاده از تلویزیون و اینترنت صورت گرفته است. برخی از یافته های بررسی حاضر بر اساس آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که میزان زمان صرف شده برای تماشای تلویزیون و استفاده از اینترنت، با سرمایه اجتماعی، رابطه مثبت و معنادار دارد که در بررسی علی توسط آزمون رگرسیون، از بین دو متغیر مذکور، بیشترین تاثیر مربوط به میزان زمان صرف شده برای استفاده از اینترنت است.
کلیدواژگان: رسانه، تلویزیون، اینترنت، سرمایه اجتماعی، شهروندان تهرانی
-
Page 7“City of women” has been Produce in 1988, by Ataollah Hayati, that indicate “Barf-e-chal” ritual in a fiction form. Ritual was represented in a dramatic form in this film. Due entering the rituals scope, folklore culture of real people and using some documentary films, I suggest that we can classify this film in the category of “Middle films”, the films that are not prepare to be Specially an “ethnographic film” but they mentioned to an ethnographic subject. So I will critic this film by the critical method of ethnographic films. It seems that Director did not pay attention to folk beliefs and represented the ritual in a trifle mode. It seems that he did not pay attention to importance of ethnographic researches before producing the film, as a result of this inattention, he could not to represent the real social context and ritual details, and because of his inattention to considering the context the film submits a large number of wrong data and false details about this ritual and this people. as well as this we can categorize this film in mockumentary genre. This genre borrows the documentary form elements to pretend that is representing a real event or any real subjects that is not true. So this essay is about how to critic a” middle film” by ethnographic critical methods and importance ofconsidering th ظe right genre of a film before critic.Keywords: Documentary Film, Ethnographic Film, Mocumentary Film, City of Women
-
Page 31With regard to the provision of sending assorted text messages dependent to literature through mobile phones and the extensive spectrum of literary works in lyrical and didactic genres, the present study tries to answer the question that how the quality and quantity of text messages is in lyrical and didactic genres, with the aim of studying the way the mentioned genres have been formed in text messages from 2007 to 2012using content analysis. The statistical society consists of 16,327 text messages in which the lyrical genre is divided into seven subcategories. The romance genre received more attention, because of representing the cultural-literary reaction to social needs and meeting user's sense of isolation. The didactic genre is divided into ten subcategories among which advice and training types have been more important. With regardto close interaction between these two genres, the merger lyrical-didactic type has been extracted from text messages.Keywords: Text Message, Short Message Service (SMS), Literary Genre, Lyrical Genre, Didactic Genre
-
Page 59Recently entrepreneurship has very important role in economic development of countries. Present study based on applied and survey methodology. 25-item questionnaire designed to collect data is used. Research community, entrepreneurs who are active in the field of cultural businesses. Also, the sample size was calculated 217 based on Morgan table. Techniques used to analyze research data, exploratory factoranalysis in order to classify the factors identified and confirmatory factor analysis aims to verify the research model has been used. Data analysis results show 23 factors in 5 dimension include public information, personal ability, marketing ability, cultural attitude and awareness of environmental resources impact on cultural entrepreneurial success.Keywords: Entrepreneurship, Cultural etrepreneurship, Entrepreneur, Critical Success Factors(CSF)
-
Page 79Media literacy is a essential skill for living in the present era. In this paper, objectives, content, procedure, instruction, assessment, and restrictions on the entry of media literacy education in schools by Delphi method has been reviewed. The results showed: The localization o f media literacy education leadto empower abilities students to media diet, and strengthen Islamic identity and culture. Pilot implementation of training courses, Descriptive valuation, Combining content with textbooks in primary and independent book in high school are other study findings. Also need to evaluate and critical analysis of media texts. Results showed Media literacy is essential for students.Keywords: Needs assessment, Media Literacy Education, Curriculum, Students
-
Page 105
Political cartoons are a form of visual news discourse, act as windows to the political world and play important role in reciprocal relationship between popular culture and international politics. This research aims to analysis American Political Cartoons on the Iran's nuclear program from cultural studies perspectives to conceptualize current international politics and political processes and establishment of dominant political themes in USA. Structures and important features, the hidden cultural frameworks and categories such as myths, stereotypes, prejudices and ideologies were analyzed with specific framework. Results of deep qualitative analysis showed that the dominantdiscourse in these cartoons, reflect effectively Orientalism ideology in popular culture and dominant discourse in the West, particularly the United States. In these popular political narratives, the security was formulated as a fundamental justification for dread and fear from the other in the name of Iran and Islam and formulated fear was reflected as potential and hidden danger. This means that nuclear power in Islamic country of Iran is unreliable and dangerous threat to the United States security and now, we should use interventionist policies.
Keywords: American Political Cartoons, Iran's nuclear program, popular culture, international politics, cultural studies -
Page 131Cinematic works are among important works in the list of supportable works in intellectual property rights and enjoys its protection regulations. Study of the historical development and legal protection of these works indicates that there are obstacles in the way of identifying cinematic works as separate and independent works, the majority of which are as follows: Determining the subject under protection and the author of the cinematicwork. This paper aimed at conducting a comparative study on the national laws of France and the UK on one hand, and the Act for protecting the rights of Iranian authors, composers and artists (approved in 1969), on the other hand, in order to analyze and compare the historical background of these two challenges. Among the important results of this study which was already referred to is the necessity of meeting existing needs in the field of cinematic works rights by considering the experiences of other countriesand leading legal systems in the world by Iranian legislators, so that the protection of cinematic works is determined, and accordingly, authors of the works are identified.Keywords: Intellectual property rights, cinematic works, copyright, author, protection
-
Page 155This article by content analysis of Iranian prize-winner movies in international festivals, examines the depiction of Iranian-Islamic cultural components in these movies. The research method is content analysis and its sample includes 20 feature films. The findings show that in two movies i.e. "The White Balloon" and "The Wind Will Take US ", theIranian-Islamic cultural components are represented more boldly and they are much paler in other movies. On the basis of other findings, such characteristics as being untamed and being different have been the most prominent characteristics that probably have paved the way for their international success.Keywords: Iranian Cinema, Film, International Festivals, Iranian, Islamic Cultural Representation, content analysis
-
Page 177Sacred characters sometimes appear in Hollywood works without their former sanctity. The present article aimed at studying how prophets are visualized in Hollywood, as the most prominent film production and distribution system in the world, from transcendentalistic and metaphoristic perspectives. This article presented a semiotic analysis of four Hollywood cinematic works dealing with the lives of prophets: TheTen Commandments, King David, The Last Temptation of Christ, and Passion of the Christ. In this paper, an analysis of the selected scenes from the above-mentioned films and also the quality of the visualization of the sacred characters depicted in these works was conducted.Keywords: Religion, Art, Cinema, Hollywood, Prophets, Holy figures, Visualization
-
Page 209Social capital comprises a set of relationships, networks, interactions, associations and organizations formed by shared norms and values which warm the human society and facilitate social interaction. Some media experts consider it as a means of spreading "social capital”. Accordingly, the objectives of this paper were: Investigation of the extent and impact of watching television and surfing on the internet on social capital and thedimensions of quality (trust and reciprocal dealing) and network structure (formal/informal, and the size and capacity of the network). The approach of the present paper is relational casual and the survey method was used among 391 residents of Tehran. The social capital variables was measured inspired by Stone's model after localization and the variable of media consumption via the amount of time spent on TV and the internet. Some of the findings of the study based on Pearson’s correlation coefficient indicated that the time spent on watching television or surfing on theinternet has a positive and significant relationship with social capital. In casual study by regression test of the two variables, the time spent on surfing on the internet had the greatest impact.Keywords: Media, TV, Internet, Social Capital, Tehran's Residents